IDFA Extended: Nothing but the Sun Tickets kopen
IDFA Extended: Nothing but the Sun Tickets kopen

IDFA Extended: Nothing but the Sun

/

Woensdag 02-12-2020 18:30

IDFA Extended: Nothing but the Sun

  • HerkomstParaguay, 2020
  • RegieArami Ullón
  • Met
  • Datum / tijdWoensdag 02-12-2020 18:30
  • Duur75 minuten
  • Pauzenee
Tickets kopen

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gaat het land in! Onder de naam IDFA Extended vertonen we zeven speciaal geselecteerde documentaires. Begin 2021 zal ook traditiegetrouw het The Best of IDFA on Tour programma met festivalwinnaars bij ons te zien zijn. De films uit het Extended programma zijn geen onderdeel van The Best of IDFA.

De Ayoreo zijn de inheemse bewoners van de Gran Chaco in Paraguay. Mateo Sobode Chiqueno is een van hen. Een groot deel van zijn gemeenschap is samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom.

De voorouders van Mateo Sobode Chiqueno aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur wezen. Voor de generatie van Matteo is de zon echter vooral een bedreiging die hun thuisgebied verandert in droge vlaktes. Vastberaden om de identeit van de echte Ayoreo vast te leggen, begint Sobode Chiqueno een audioarchief.

Al sinds de jaren zeventig neemt hij gesprekken, verhalen en liederen van de Ayoreo op. Inmiddels is de cassetterecorder antiek, maar werkt Mateo ongestoord verder. Hij trekt langs verspreide gemeenschappen om hen te interviewen en hun stemmen vast te leggen. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat een cultuur verdwijnt en opgaat in een andere?

Deze film is ook te zien op: