De Oost

/

Zaterdag 19-06-2021 21:25

De Oost

  • HerkomstBelgië/India/Nederland, 2019
  • RegieJim Taihuttu
  • MetMartijn Lakemeier, Denise Aznam, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Reinout Scholten van Aschat, Jim Deddes, Jeroen Perceval, Abel van Gijlswijk, Peter Paul Muller, Joenoes Polnaija
  • Datum / tijdZaterdag 19-06-2021 21:25
  • Duur141 minuten
  • Pauzenee
  • TrailerBekijk trailer
Tickets kopen

De Oost Indonesië, 1946. Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Raymond Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog tussen 1945 en 1949 is nog steeds een beladen onderwerp uit onze vaderlandse geschiedenis. Honderdduizenden Nederlandse militairen werden naar 'De Oost' gestuurd, van wie sommigen daar gewelddadig optraden om de onafhankelijkheid van de Indonesiërs de kop in te drukken. Regisseur Jim Taihuttu is al sinds 2012 bezig met het ontwikkelen van een filmproject over deze 'zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis'. Taihuttu kreeg het idee voor de film tijdens een zoektocht naar de geschiedenis van zijn voorouders op de Molukken: "Ik stuitte op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker."

De eerste filmfragmenten die naar buiten kwamen, leidden tot kritiek vanuit Indische hoek en zelfs tot een kort geding. Bij de film zit daarom een speciale disclaimer om het fictieve karakter te benadrukken.

 

Deze film is ook te zien op: