Previously Unreleased: The Souvenir Tickets kopen
Previously Unreleased: The Souvenir Tickets kopen
Previously Unreleased: The Souvenir Tickets kopen
Previously Unreleased: The Souvenir Tickets kopen
Previously Unreleased: The Souvenir Tickets kopen

Previously Unreleased: The Souvenir

/

Dinsdag 05-07-2022 13:25

Previously Unreleased: The Souvenir

  • HerkomstGroot-Brittannië, 2022
  • RegieJoanna Hogg
  • MetHonor Swinton Byrne, Tilda Swinton, Tom Burke
  • Datum / tijdDinsdag 05-07-2022 13:25
  • Duur120 minuten
  • Pauzenee
  • TrailerBekijk trailer
Tickets kopen

Previously Unreleased: The Souvenir In het Londen van de jaren tachtig begint de verlegen maar ambitieuze filmstudente Julie net haar stem als kunstenaar te vinden als ze een turbulente verhouding aangaat met de charismatische dandy Anthony. Ze distantieert zich van haar beschermende moeder en bezorgde vrienden en duikt dieper en dieper in de intense, emotioneel beladen relatie.

De veelgeprezen schrijver-regisseur Joanna Hogg maakte met ‘The Souvenir’ een raadselachtig en persoonlijk portret van ‘the artist as a young woman’. Het weelderige, dromerige verhaal over jong-volwassenheid en eerste liefde zit vol met verfijnde esthetiek en speelt zich voornamelijk af in Julie’s flat en studentikoze omgeving in Knightsbrigde en het landhuis van haar ouders. Honor Swinton Byrne (‘Io Sono l’Amore’) zet de zoekende, zichzelf verliezende Julie overtuigend neer en heeft een aantal schitterende scènes met haar (film- en eigen) moeder Tilda Swinton. ‘The Souvenir’ is niet onder een noemer te vangen, coming-of-age, zedenschets van de tachtiger jaren?, maar is – terwijl we slechts flarden van dialogen en gebeurtenissen zien – een coherent en filmisch prachtig schouwspel. Hoggs eerste speelfilm (‘Unrelated’) kreeg de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. Met ‘Archipelago’ en ‘Exhibition’ zette ze de door haar gekozen stijl door: lang aangehouden shots, gebruik van een goeddeels statische camera en focus op het beklemmende innerlijk leven van de personages. ‘The Souvenir’ won de grote prijs op het Sundance Festival van 2019.

Elke zomer haalt Eye filmmuseum een aantal films naar Nederland die op internationale festivals hoge ogen gooiden, maar tot nu toe nog niet hier te zien waren. Filmhuis Bussum is er trots op dat de films uit dit Previously Unreleased-programma de komende zomer ook bij ons te zien is. In de periode van 30 juni tot en met 25 augustus gaat er wekelijks zo’n juweeltje in première.

Deze film is ook te zien op: