Silent Land

/

Woensdag 02-11-2016 20:00

Silent Land

  • HerkomstNederland, 2016
  • RegieJan van den Berg
  • Met
  • Datum / tijdWoensdag 02-11-2016 20:00
  • Duur75 minuten
  • Pauzenee
  • TrailerBekijk trailer
Tickets kopen

In de Fairtrade Week organiseren Filmhuis Bussum en werkgroep Fairtrade Gooise Meren een film- & debatavond. Centraal staat 'Silent Land: The Fight for Fair Food', de nieuwe film van Jan van den Berg, die eerder het meervoudig bekroonde 'Silent Snow' maakte.

Op deze avond komen de problematiek van eerlijk voedsel en de strijd om eigen land aan bod. De avond wordt ingeleid door verslaggever Henny Radstaak van ‘Vroege Vogels’ en maker Jan van den Berg. Na afloop praten we met het publiek, experts van Oxfam Novib, de Wereldwinkel en andere lokale Fairtrade ondernemers. Ter gelegenheid van de nationale filmtournee van 'Silent Land' is er een speciaal receptenboekje uitgebracht. Dit krijgen alle bezoekers cadeau. Arsenaal Restaurants uit Naarden  figureert in het boekje én op de avond zelf: ze maken een heerlijke versnapering. En de werkgroep Fairtrade Gooise Meren biedt alle bezoekers een drankje aan na de voorstelling. Als dat niet (h)eerlijk is!

'Silent Land'
In Cambodja wordt steeds meer vruchtbare grond ingenomen door grootschalige landbouwindustrie. In de schaduw hiervan vechten boerenfamilies voor hun landrechten, om in hun eigen bestaan te kunnen voorzien en te kunnen bijdragen aan de lokale voedselzekerheid.
'Silent Land' laat de verhalen achter deze tweestrijd zien. Vier jaar lang werd Moon, een jonge Cambodjaanse vrouw, gevolgd in haar strijd voor het behoud van haar landbouwgrond en om haar droom om organisch voedsel te verbouwen te verwezenlijken. Aan de andere kant zien we grootgrondbezitter en één van de rijkste mannen uit Cambodja His Excellency Mong Reththy. Ook hij droomt van een betere toekomst voor zijn land.

De film is een vervolg op de gelauwerde film 'Silent Snow', waarin de vergiftiging door pesticiden - die uiteindelijk zelfs als sneeuw in de arctische gebieden neerdalen - aan de kaak werd gesteld. 'Silent Land' laat zien dat grootschalige bedrijven geen belang hebben met het zorgvuldig omgaan met de wereld.

 

Deze film is ook te zien op: