Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Fantastische filmmakers: een lezingenreeks

Fantastische filmmakers: een lezingenreeks

Dit voorjaar organiseren we in de bovenzaal een reeks filmlezingen over drie beeldbepalende regisseurs uit verschillende generaties: Stanley Kubrick, Ken Loach en Greta Gerwig. In deze reeks verkent filmwetenschapper Constant Hoogenbosch het oeuvre van deze cineasten aan de hand van veel achtergrondinformatie en verschillende filmfragmenten. Good artists copy, great artists steal: door wie zijn deze filmmakers beïnvloed en welke impact hebben ze op het huidige filmlandschap? Vooral geïnteresseerd in een van de regisseurs? De lezingen zijn ook los te bezoeken. 

Data: donderdag 7, 14 en 21 maart, 20.00 – 22.00 uur

De hele reeks kost € 48,00, Vrienden betalen € 42,00 en Cinevillers € 15,00.
De lezingen zijn ook los te bezoeken. Een kaartje voor een losse avond kost € 19,00, Vrienden betalen € 17,00 en Cinevillers € 5,50. Aanmelden voor de hele reeks kan door (voor 4 maart) te mailen naar filmcursus@filmhuisbussum.nl onder vermelding van je naam, telefoonnummer en of je Vriend of Cineviller bent. 

Over de docent
Drs. Constant Hoogenbosch studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film- en mediawereld zette Hoogenbosch in 2000 zijn eigen mediabedrijf Movie Machine op. Vanuit Movie Machine werkt hij samen met filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen waar hij doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld. Hoogenbosch is tevens werkzaam als docent Filmgeschiedenis aan het Rijn IJssel College in Arnhem.

Stanley Kubrick

Donderdag 7 maart, 20.00-22.00 uur

Volgens velen de beste regisseur van de 20ste eeuw.  Stanley Kubrick kenmerkt zich door een bijna obsessief perfectionisme. Dat openbaart zich in een ingenieuze cameravoering, weldoordachte sets en decors, muziek, geluidseffecten en montage. Met films als 2001, 'A Space Odyssey', 'Dr. Strangelove', ‘A Clockwork Orange’ en ‘The Shining’ toonde Kubrick zich een meester in audiovisuele ervaring en is tot op de dag van vandaag een inspiratie voor heel veel filmmakers.

tickets
Stanley Kubrick

Ken Loach

Donderdag 14 maart, 20.00-22.00 uur

Maatschappijkritisch en vol socialistische idealen heeft Ken Loach oog voor misstanden in de Britse samenleving en richt zijn camera op de worstelingen van de gewone man. Met de films ‘I, Daniel Blake’, ‘Sorry We Missed You’ en het zeer recente ‘The Old Oak’ openbaart Loach zich als het geweten van de Britse samenleving. 

tickets
Ken Loach

Greta Gerwig

Donderdag 21 maart, 20.00-21.00 uur

Na haar monsterhit ‘Barbie’ in 2023 kan niemand meer om haar heen. Gerwig begon als exponent van de Amerikaanse arthouse. Ze schreef het scenario voor en acteerde in ‘Frances Ha’ van Noah Baumbach en schreef scenario's voor films als ‘Lady Bird’, ‘Little Women’ en ‘Barbie’. Drie films waarvoor ze ook de regie voor haar rekening nam. Gerwig is dit jaar juryvoorzitter op het Filmfestival van Cannes. 

tickets
Greta Gerwig