Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Fucking Åmål

Fucking Åmål

Over heftige verlangens, gierende hormonen en de eerste stappen op het lesbische liefdespad. Lukas Moodyssons filmdebuut is een komisch portret van de ontluikende liefde tussen Elin en Agnes, twee tienermeisjes in het Zweedse dorpje Åmål.

Fucking Åmål
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin, het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar zestiende verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Lukas Moodysson ('Mammoth') laat in dit filmdebuut zijn heldinnen komisch struikelen over de obstakels op hun liefdespad, in een omgeving waar homoseksualiteit de wenkbrauwen doet fronsen – en dat is nog mild uitgedrukt. Met zijn debuutfilm verwierf Moodysson in één klap internationale bekendheid. De film won vele prijzen waaronder in 1999 die voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn. Nu te zien in een prachtig gerestaureerde versie.

 

Genre
Drama
Herkomst
Zweden (1998)
Gesproken taal
Zweeds
Regie
Lukas Moodysson
Met
Alexandra Dahlström, Erica Carlson, Rebecca Liljeberg
Duur
89 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?