Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Amigo Secreto

Amigo Secreto

Drie journalisten onthullen het misbruik van de wet door een rechter uit ‘kamp Bolsonaro’, dat leidde tot de uitschakeling van presidentskandidaat Lula en de weg vrijmaakte voor Bolsonaro om aan de macht te komen. Verontrustende documentaire over de bedreiging die politisering van de rechtspraak vormt voor de democratie.

Amigo Secreto
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten

In juni 2019 komen via een lek app-berichten boven tafel, waaruit blijkt dat een rechter uit het kamp van de huidige Braziliaanse President Bolsonaro zijn macht en de wet heeft misbruikt om presidentskandidaat Lula veroordeeld te krijgen voor corruptie. Lula kon daardoor niet meedoen aan de verkiezingen, die vervolgens door de extreemrechtse Bolsonaro werden gewonnen. De rechter, Sergio Moro, werd vervolgens minister van justitie. 

 

Een drietal journalisten van El Pais Brasil is in de zaak gedoken. Zij maken duidelijk hoe gevaarlijk politisering van de rechtspraak is. Het verontrustende is dat zich dit niet alleen in Brazilië voordoet; er zijn meer landen waar de democratie bedreigd wordt doordat rechters niet meer onafhankelijk zijn. 

Genre
Documentaire
Herkomst
Brazilië, Duitsland, Nederland
Gesproken taal
Portugees
Regie
Maria Augusta Ramos
Duur
100 minuten
Kijkwijzer

Trailer