Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Anselm (2D)

Anselm (2D)

Een portret van de invloedrijke en vernieuwende kunstenaar Anselm Kiefer gemaakt door de Duitse filmmaker Wim Wenders ('Pina', ‘Paris, Texas’). Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. 

Anselm (2D)
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

De invloedrijke en vernieuwende kunstenaar Anselm Kiefer (Duitsland, 1945) gebruikt onder meer literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie als inspiratiebronnen. Zijn carrière omspant inmiddels ruim vijf decennia. Gelauwerd filmmaker Wim Wenders ('Pina', ‘Paris, Texas’) volgde Kiefer voor deze documentaire meer dan twee jaar, van Duitsland naar zijn huidige thuis in Frankrijk.

De film bevat dramatische heropvoeringen met twee acteurs - Wenders' jonge neef Anton Wenders en Kiefers zoon van middelbare leeftijd Daniel Kiefer - die Kiefer op verschillende leeftijden vertolken, terwijl de oudere Kiefer zichzelf speelt. In deze subtiele ensceneringen nemen de acteurs figuratieve poses uit Kiefers werk aan. Maar de kunst zelf is de ware ster van de film. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Het levert een bijzonder portret en een unieke filmervaring op. 

Deze vertoning van ‘Anselm’ is in 2D. 

Tip: het werk van Anselm Kiefer van 14 oktober t/m 25 februari te zien tijdens een solotentoonstelling in museum Voorlinden. Een groot aantal van zijn intrigerende schilderijen, scultpturen en installaties is nog nooit eerder vertoond. 

Genre
Documentaire
Herkomst
Duitsland (2023)
Regie
Wim Wenders
Met
Anselm Kiefer
Duur
93 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?