Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Beste meneer Bouterse

Beste meneer Bouterse

Journalist en filmmaker Ananta Khemradj (‘Je Kan Toch Lezen?’) onderzoekt hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? Bij eerdere vertoningen in de Surinaamse gemeenschap bleek de documentaire op zich al de zwijgcultuur te doorbreken en een verbindende factor te zijn.

Beste meneer Bouterse
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten

Ook nadat hun ex-president is veroordeeld voor moord, blijft het Surinaamse volk bitter verdeeld. Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse zijn niet in staat om de turbulente geschiedenis van het land achter zich te laten. Filmmaker Ananta Khemradj (32) vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen. Er zijn nog veel vragen. Volgens Bouterse speelde Nederland een rol in relatie tot de 8 decembermoorden. Wat klopt er van dit verhaal? Waarom houdt oud-kolonisator Nederland documenten over de jaren tachtig in Suriname geheim? Hebben we eerst antwoorden nodig? 

Ananta Khemradj maakte in 2018 uit verbazing dat zij en haar generatiegenoten zo weinig weten van de dictatuur uit de jaren tachtig de documentaire ‘Je Kan Toch Lezen?’ Met haar nieuwste documentaire wil ze een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar twijfelt of ze Bouterse wel een podium moet geven. ‘Beste Meneer Bouterse’ is een hoogstpersoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt. Bij eerdere vertoningen voor de Surinaamse gemeenschap bleek de documentaire op zich al de zwijgcultuur te doorbreken en een verbindende factor te zijn.

Genre
Documentaire
Herkomst
Nederland, Suriname
Gesproken taal
Nederlands, Sranan Tongo
Regie
Emjay Rechsteiner, Ananta Khemradj
Duur
62 minuten
Kijkwijzer

Trailer