Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Io Capitano

Io Capitano

Matteo Garrone ('Dogman') heeft opnieuw een harde en realistische film gemaakt, over de epische odyssee van twee zestienjarige Senegalese neven die in Europa hun dromen hopen waar te maken. Hoofdrolspeler Seydou Sarr won op het Filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Jonge Acteur, de regisseur won de Zilveren Leeuw. 

Io Capitano
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

De Senegalese neven Seydou en Moussa, allebei zestien jaar oud, dromen van een muziek-carrière in Europa. Ze besluiten de sprong te wagen. Wat volgt is een levensgevaarlijke tocht door de woestijn naar Libië, waar bikkelharde mensensmokkelaars de dienst uitmaken. Vervolgens maken ze de al even al even riskante overtocht naar Sicilië. 

Matteo Garrone schuwt het harde realisme niet, getuige de films ‘Gomorra’ en ’Dogman’. Ook ‘Io Capitano’ past in dat rijtje. Geïnspireerd op de ervaringen van de kapitein uit de titel toont Garrone de epische odyssee van de twee jongens. Westerse clichés weet hij uit de weg te gaan door zich te laten corrigeren door migranten die de werkelijkheid kennen. De onervaren cast acteert buitengewoon, vooral Seydou Sarr, die op het Filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Jonge Acteur won. De film zelf won de Zilveren Beer. Ook is de film genomineerd voor een Oscar voor Beste Internationale Film. 

Onderdeel van het Oscarweekend programma. In het weekend voorafgaand aan de Oscar-uitreiking, die plaatsvindt op 10 maart, vertonen we een ruime selectie aan genomineerde films (opnieuw). 

Genre
Drama
Herkomst
Italië, België, Frankrijk
Gesproken taal
Wolof, Arabisch
Regie
Matteo Garrone
Met
Seydou Sarr, Khady Sy, Moustapha Fall
Duur
122 minuten
Kijkwijzer

Trailer

"Juist door de tocht van vluchtelingen te dramatiseren, maakt Matteo Garrone van Io Capitano een onvergetelijke, brute film"

NRC

"‘Io capitano’ maakt de levensgevaarlijke reis van twee minderjarige migranten tot een meeslepend drama"

de Volkskrant

"Io Capitano is, zoals Garrones beste werk, rauw en bijna documentair van toon, maar tegelijkertijd schuwt hij het lyrische niet"

Filmtotaal

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?