Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Chocolat

Chocolat

Voor haar debuutfilm ‘Chocolat’ baseerde Denis ('Stars at Noon') zich op haar eigen jeugd. In associatieve flashbacks schildert ze met spaarzame dialogen, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd.

Chocolat
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Het leven van de zevenjarige France is klein en overzichtelijk: haar vader is districtsgouverneur in Kameroen en vaak weg van huis; haar moeder een beeldschone jonge vrouw die languissant wegkwijnt in de koloniale villa, terwijl ze haar oog laat rusten op de zwarte Protée – in afwezigheid van de gouverneur bestiert hij voortvarend het huishouden. Wanneer er in de buurt een vliegtuigje crasht en de passagiers tijdelijk onderkomen vinden in de villa, komt de ware aard van de verhoudingen tussen zwarte Afrikanen en kolonialen aan het licht. 

Voor haar debuutfilm ‘Chocolat’ baseerde Denis ('Stars at Noon') zich op haar eigen jeugd. Kenmerkend is haar subtiele aanpak van het thema: in associatieve flashbacks schildert ze met spaarzame dialogen, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Een van de hoofdrollen is voor François Cluzet ('Intouchables'). De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes en is nu digitaal gerestaureerd (4K). 

Te zien vanaf 22 februari. 

Onderdeel van 'Grenzeloze Visies: de films van Claire Denis'. 

Genre
Drama/Drama
Herkomst
Frankrijk, Duitsland, Kameroen (1988)
Gesproken taal
Frans, Duits, Engels, Arabisch
Regie
Claire Denis
Met
Isaach de Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet
Duur
105 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?