Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Inside the Yellow Cocoon Shell

Previously Unreleased: Inside the Yellow Cocoon Shell

Wanneer de Vietnamese Thiện door de dood van zijn schoonzus noodgedwongen terugkeert vanuit Saigon naar het platteland van zijn jeugd, blijkt deze trip het begin van een spirituele (zelf)ontdekkingstocht. Slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm.

Previously Unreleased: Inside the Yellow Cocoon Shell
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Nadat zijn ouders naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd, verhuist Thiện vanuit de provincie naar het Zuid-Vietnamese Saigon, waar hij als regisseur van bruiloftsreportages zijn brood verdient. Wanneer zijn schoonzus bij een brommerongeluk om het leven komt, ontfermt hij zich noodgedwongen over haar vijfjarige zoon Dao. Voor de begrafenis reist Thiện met de kist en het kind terug naar zijn geboortegrond. Die reis neemt gaandeweg de vorm aan van een spirituele ontdekkingstocht voor de met het geloof worstelende Thiện. Christenen mogen een minderheid vormen in Vietnam, maar overal waar Thiện van zijn brommertje stapt, treft hij kruis- en Mariabeelden. Zijn pad naar zingeving is minder rechtlijnig dan dat van zijn vroegere geliefde, die voor het leven in een kloosterschool heeft gekozen. Naarmate het verhaal vordert, raken realiteit en droom steeds inniger met elkaar verbonden.

Met uitzonderlijk lange takes, trage zooms en een spaarzame montage dompelt debutant Thien An Pam de kijker onder in Thiệns ervaringen. Die bestaan vooral uit schijnbaar toevallige, maar daarom niet minder betekenisvolle ontmoetingen. Dit is – zonder enige zweverigheid – slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm. Met zijn contemplatieve film won de regisseur vorig jaar op het Filmfestival van Cannes de Camera d’Or, de prijs voor de beste eerste film uit het gehele festivalprogramma. 

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama
Herkomst
Vietnam, Singapore, Frankrijk (2023)
Gesproken taal
Vietnamees
Regie
Thien An Pham
Duur
178 minuten (excl. pauze)
Kijkwijzer
Ondertiteling
35

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?