Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Dearest Fiona

Dearest Fiona

Een magisch-poëtische tijdreis, die je transporteert naar een onbekende, fascinerende wereld. Beeldend kunstenaar Fiona Tan, bekend van haar goedbezochte, wonderschone fotofilm ‘Ascent’ (2016), deed onderzoek in de collectie van Eye Filmmuseum naar stil, documentair archiefmateriaal van voor de jaren twintig.

Dearest Fiona
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Een magisch-poëtische tijdreis, die je transporteert naar een onbekende, fascinerende wereld, weliswaar ons eigen Nederland, maar dan van een eeuw geleden. Een hypnotiserende voice-under citeert uit brieven die haar vader aan Fiona schreef toen ze ging studeren in Amsterdam. De brieven vangen intieme momenten in het leven van de familie, de zorgen die vader zich maakt over zijn dochter, maar reflecteren ook op de gebeurtenissen in de wereld. China en Rusland beheersen het nieuws, een kabinet valt over het milieu. Alsof er sinds de jaren tachtig niets wezenlijks meer veranderde. 

‘Dearest Fiona’ vormt een poëtische reis door de tijd, doordrenkt met gevoel en nostalgie. Op een wonderschone manier resoneren de beelden van begin vorige eeuw met de verhalen van haar vader aan het eind van die eeuw. Ze werken op elkaar in en raken zo niet alleen de geschiedenis, maar ook onze eigen tijd.  Fiona Tan is een wereldvermaard Nederlandse kunstenaar, geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Met haar bejubelde ‘Ascent’ brak ze door in de filmtheaters. Ze toont opnieuw haar meesterschap in het creëren van een unieke audiovisuele ervaring die de kijker meesleept in een intieme wereld van persoonlijke en universele geschiedenissen. Het is een liefdevol eerbetoon aan een tijdperk, een familie en een unieke relatie.

Te zien vanaf 28 december. 

Genre
Documentaire
Herkomst
Nederland (2023)
Gesproken taal
Engels
Regie
Fiona Tan
Duur
102 minuten

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?