‘Het Melkmeisje’ en ‘Meisje met de Parel’ zijn wereldberoemd, maar wat weten we van de man die ze maakte? Johannes Vermeer liet maar een klein oeuvre na; geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen. Er worden ruim dertig schilderijen aan hem toegeschreven, waarvan de meeste zich buiten Nederland bevinden.
Dit voorjaar komt een groot aantal Vermeers ‘thuis’ in het Rijksmuseum voor de grootste Vermeertentoonstelling ooit. In 'Dicht bij Vermeer' volgt prijswinnend filmmaker Suzanne Raes ('De Tegenprestatie' '0,03 Seconde') de betrokken conservatoren in hun missie dit voor elkaar te krijgen. Want musea die een Vermeer bezitten laten hun kwetsbare publiekslievelingen niet graag gaan. Voor Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeerkenner, is deze tentoonstelling het sluitstuk van zijn carrière: ‘Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.’
In de film kijken we mee hoe een aantal topschilderijen van Vermeer verflaag na verflaag minutieus met de modernste scantechnieken wordt onderzocht. Zo dringen we langzaam door in het hoofd van de schilder, proberen zijn beslissingen te begrijpen en er ook achter te komen hoe het kan dat Vermeer de werkelijkheid zo anders in beeld bracht dan zijn tijdgenoten. Ook komen er onbekende feiten over ‘Meisje met de Parel’ naar boven.