Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Do Not Expect Too Much from the End of the World

Previously Unreleased: Do Not Expect Too Much from the End of the World

Een anarchistische zwarte komedie van Radu Jude over productieassistente Angela die van hot naar her reist om casting te filmen voor een video over veiligheid op de werkplek. Tegelijkertijd neemt ze incognito vlogs vol obsceniteiten op. 

Previously Unreleased: Do Not Expect Too Much from the End of the World
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Zo'n zestien uur per dag zit productieassistente Angela, oververmoeid en vloekend, achter het stuur van het busje waarmee ze het verkeersinfarct in Boekarest te lijf gaat. Ze rijdt van hot naar her om 'audities' af te nemen van slachtoffers van bedrijfsongevallen. De uitverkorene mag tegen betaling figureren in een veiligheidsfilm. 

Angela's martelgang is de (in korrelig zwartwit gedraaide) rode draad die geregeld wordt doorsneden met scènes uit een Roemeense kleurenfilm uit 1981 over een vrouwelijke taxichauffeur in datzelfde Boekarest, wier lotgevallen frappant parallel lopen met die van de productieassistente. En dan zijn er nog de TikTok-filmpjes waarin Angela, met behulp van een face filter, de rol aanneemt van de grofgebekte, seksistische Bobita. 

In zijn nieuwe film blaast de Roemeen Radu Jude (‘Bad Luck Banging or Loony Porn’) niet alleen met speels gemak vorm- en stijlconventies op. Via hoofdpersoon Angela (een verrukkelijk vulgaire Illinca Manolache) laat hij een spervuur aan zwart-komische maatschappijkritiek op de kijker los. Over de beladen geschiedenis en het al evenmin ideale heden van zijn vaderland, over armoede, uitbuiting, seksisme en de uitwassen van het neoliberalisme. Winnaar van de speciale juryprijs op het filmfestival van Locarno en nummer acht in de lijst van beste films van 2023 van Cahiers du Cinéma.

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama
Herkomst
Roemenië, Luxemburg, Frankrijk, Kroatië (2024)
Gesproken taal
Roemeens, Engels, Duits, Hongaars, Italiaans
Regie
Radu Jude
Duur
163 minuten (excl. pauze)
Kijkwijzer

Trailer

"Een ijzersterk, veellagig verhaal"

Trouw

"Fascinerende film over neoliberalisme, vermomd als roadmovie"

NRC

"Vloekend, tierend en ploeterend raast Angela door de Roemeense hoofdstad in deze volstrekt unieke, hilarische, maar ook pijnlijk accurate en nihilistische aanklacht tegen de duistere kanten van het laatkapitalisme"

VPRO Cinema

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?