Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Eureka

Previously Unreleased: Eureka

De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische, dromerige film met een glansrol voor een ooievaar. 

Previously Unreleased: Eureka
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Een archetypische cowboy sjokt een archetypisch westernstadje binnen op een archetypische wraakmissie. Het blijkt een film in de film die de kijker vervolgens naar een hedendaags native-American reservaat transporteert, waar de inheemse politieagente Aliana met de uitwassen van de uitzichtloze armoede wordt geconfronteerd. Aliana's nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère; een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Waarna de handeling zich verplaatst naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar het de bevolking al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook. 

Een film die op papier een overdaad aan plot lijkt te bevatten, openbaart zich in de praktijk als een dromerig meanderende bespiegeling over de 'ander’, die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste tegen vijandigheid moet verweren. 

De Argentijn Lisandro Alonso is een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Hij schept in ‘Eureka’ zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Hij combineert zijn unieke stijl met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria Medeiros. 

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama
Herkomst
Argentinië, Mexico, Portugal (2023)
Gesproken taal
Engels, Portugees, Chatino
Regie
Lisandro Alonso
Duur
147 minuten (excl. pauze)
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?