Filmcursus: De Scandinavische cinemaOp woensdagavond 4 maart start in de bovenzaal van het Filmhuis een gloednieuwe filmcursus waarin de Scandinavische film centraal staat. Docent Constant Hoogenbosch neemt ons vier achtereenvolgende woensdagavonden mee naar de onderkoelde, maar vaak onderhuids zinderende films uit Scandinavië. Van Ingmar Bergman tot Susanne Bier en van Aki Kaurismäki tot Lars von Trier. 

Onderscheidende filmcultuur
De degelijk gemaakte, doorgaans subtiel geacteerde films getuigen van een vruchtbaar filmklimaat. Naast misdaadthrillers van internationale allure bewegen de Scandinavische filmmakers zich net zo makkelijk in oprechte en integere drama´s om vervolgens uit te pakken met gortdroge, soms absurde humor. In deze cursus besteden we aandacht aan de veelzijdige en bloeiende filmcultuur uit Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. We bespreken de filmgeschiedenis en gaan vervolgens in op het werk van bekende regisseurs als Lars von Trier ('The Idiots', 'Dogville', 'Melancholia') Lasse Hallström ('My Life As A Dog') en Nicholas Winding Refn ('Drive'). Daarbij verliezen we ook de cultuurhistorische achtergronden van de verschillende landen en hun filmcultuur niet uit het oog.

Over de docent
Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film-, televisie- en radiowereld zette Hoogenbosch in 2000 zijn eigen mediabedrijf Movie Machine op van waaruit hij over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld doceert. Hoogenbosch is tevens een van de grondleggers en oprichters van het internationaal kortfilm festival Go Short in Nijmegen.

Opzet en inhoud
Woensdag 4 maart: Zweden
Van de Scandinavische landen is Zweden zondermeer het meest prominente land als het om film gaat. Jarenlang was Ingmar Bergman het boegbeeld van de Zweedse film, maar nieuwe generaties brachten evenzo interessante regisseurs als Lasse Hallström ('My Life As A Dog', 'The Ciderhouse Rules', 'Chocolat'), Lukas Moodysson ('Fucking Åmal', 'Together') en Tomas Alfredson ('Let The Right One In', 'Tinker Tailor Soldier Spy').
 
Woensdag 11 maart: Noorwegen
Ook Noorwegen spreekt een stevig woordje mee in de filmwereld. In deze les bespreken we onder anderen werk en achtergronden van regisseurs als Hans Petter Moland ('En Ganske Snill Mann', 'A Somewhat Gentle Man', Bent Hamer ('Kitchen Stories', 'O’Horten'), Erik Poppe ('Troubled Water', 'Utøya') Nils Gaup ('Ofelas'), Marius Holst ('The King of Devil's Island') en Rune Denstad Langlo ('Nord')

Woensdag 18 maart: Denemarken
Denemarken speelt als sinds de begindagen van de film een prominente rol in de internationale filmwereld. Dat komt vooral door de wijze waarop de Denen het medium film benaderen, maar ook door vooraanstaande en invloedrijke filmmakers als Carl Theodor Dreyer ('La Passion De Jeanne D’Arc'), Gabriel Axel ('Babette's Feast'), Anders Thomas Jensen ('Green Butchers', 'Adam's Apples'), Susanne Bier ('Brothers', 'After The Wedding'), Nicholas Winding Refn ('Pusher', 'Bronson', 'Valhalla Rising', 'Drive') en boegbeeld Lars von Trier ('Breaking The Waves', 'The Idiots', 'Antichrist', 'Melancholia').

Woensdag 25 maart: Finland
Wie over de Finse cinema spreekt kan niet om het omvangrijke oeuvre van Aki Kaurismäki heen. Kaurismäki gold jarenlang als het (eenzame) boegbeeld van de Finse film met films als 'The Match Factory Girl', 'The Man Without The Past', 'Juha' en 'Le Havre'. Inmiddels verrijst er een jongere generatie Finse filmmakers die in deze les niet onbesproken blijven, waaronder Aku Louhimies ('Frozen Land') en Timo Vuorensola ('Iron Sky').

Praktische informatie
Data: 4, 11, 18 en 25 maart 2020, aanvang 20.00 uur
Kosten: De cursus kost € 60,00, Vrienden betalen € 55,00 Aanmelden: door een mail te sturen naar filmcursus@filmhuisbussum.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en eventueel het nummer van de vriendenpas.