Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Le procès Goldman

Previously Unreleased: Le procès Goldman

Verfilming van de geruchtmakende rechtszaak rond de Franse revolutionair en crimineel Pierre Goldman uit 1976, kaart meer aan dan de schuldvraag alleen. Cédric Kahn (Une Vie Meilleure’) reconstrueert de rechtszaak zonder franje in een ongekunstelde vertelstructuur zonder flashbacks. 

Previously Unreleased: Le procès Goldman
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

In november 1975 begon het tweede proces tegen de extreemlinkse activist Pierre Goldman. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor vier gewapende overvallen, waarvan er één resulteerde in de dood van twee apothekers. Hij claimt zijn onschuld enkel ten aanzien van die laatste beschuldiging en wordt binnen enkele weken het icoon van intellectuele linkse Fransen, waaronder Simone Signoret. Goldman, vinnig en provocerend, doet bepaald geen moeite sympathiek over te komen en frustreert en bruuskeert alles en iedereen, inclusief zijn eigen advocatenteam. Daarmee maakt hij de uitkomst van het proces, waarin hij de doodstraf riskeert, uitermate onzeker. 

Cédric Kahn (‘Les Regrets’, ‘Une Vie Meilleure’) reconstrueert de rechtszaak zonder franje in een ongekunstelde vertelstructuur zonder flashbacks. Hij filmde met drie camera's tegelijk die je als toeschouwer het idee geven dat je live in de rechtszaal aanwezig bent. ‘Le procès Goldman’ was de openingsfilm van de Quinzaine des Cinéastes op het Filmfestival van Cannes van het afgelopen jaar. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama
Herkomst
Frankrijk (2023)
Gesproken taal
Frans
Regie
Cédric Kahn
Met
Arieh Worthalter, Arthur Harari, Jeremy Lewin
Duur
115 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?