Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Het Atelier: Portret van Hella - met nagesprek

Het Atelier: Portret van Hella - met nagesprek

Op maandag 1 mei zijn Hella en Freek de Jonge te gast om na te praten over deze documentaire, waarin Hella de Jonge steeds weer teleurstellingen overwint en weet om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

 

Het Atelier: Portret van Hella - met nagesprek
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Tijdens de lockdowns trok Hella de Jonge zich terug in haar atelier (‘het Atelier’), om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, bloeide in deze twee jaar op tot een heel eigen stijl met eigen verhalen, met het portret van haar oma Lientje als leidraad; een portret waarvan Hella al vroeg besefte dat er een groot verdriet achter schuilging.

In het Atelier voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar (inmiddels overleden) vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op tweehonderd meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context. De film laat zien hoe Hella keer op keer het elan vindt om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven. De documentaire wordt voorafgegaan door ‘Die Ene’ (10 min.), een bekroonde animatiefilm van Silverster Zwaneveld naar een verhaal van Freek de Jonge.

Op maandag 1 mei zijn Hella en Freek de Jonge te gast om na te praten over de film. 

Herkomst
Nederland
Regie
Freek de Jonge
Met
Hella de Jonge

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?