Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Inshallah a Boy

Inshallah a Boy

De 30-jarige Nawal is onlangs weduwe geworden en raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager Rifqi. In Jordanië heeft de schoonfamilie namelijk recht op een deel van de erfenis als een weduwe geen zoon heeft. Nawal zet alles op alles om de rechtsprocedure uit te stellen. 

 

Inshallah a Boy
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

De Jordaanse wet is duidelijk: mocht de echtgenoot van een vrouw overlijden en zij heeft geen zoon, dan heeft de familie van de overledene recht op een deel van diens nalatenschap. Dat is precies wat Nawal overkomt; haar man is nog maar net overleden, of ze raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar zwager Rifqi, die claimt nog geld van zijn broer te krijgen en nu dus van haar. Als ze zou verliezen, heeft dat verstrekkende gevolgen voor haar en haar dochter. Ten einde raad beweert ze zwanger te zijn; dat biedt haar tenminste negen maanden respijt.

Dit sociaal-realistische speelfilmdebuut van Amjad Al Rasheed is een krachtige aanklacht tegen de systematische onderdrukking van meisjes en vrouwen in Jordanië. Het is de eerste Jordaanse film ooit die op het filmfestival van Cannes zijn première beleefde. Geïnspireerd door ware gebeurtenissen.

Genre
Drama
Herkomst
Jordanië (2023)
Gesproken taal
Arabisch
Regie
Amjad Al Rasheed
Met
Mouna Hawa, Haitham Omari, Yumna Marwan
Duur
113 minuten
Kijkwijzer

Trailer

de Volkskrant

"Meeslepend verteld, verrassende wendingen, mooie nuances en solide acteerwerk"

VPRO Cinema

"Als sociaal drama overtuigt 'Inshallah a Boy' beslist!"

Trouw

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?