Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Joyland

Joyland

Warme, soms geestige, soms droevige film over het complexe leven van Pakistani, zeker als ze queer zijn en de druk van een patriarchale samenleving. Won in Cannes zowel de juryprijs in de Certain Regard competitie als de Queer prijs. 

Joyland
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Joyland is het oudste pretpark in Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Een plek waar mensen graag heengaan om hun zorgen even te vergeten: zo ook het jonge stel Haider en Mumtaz. Ze wonen in bij de traditionele, patriarchale familie van Haider, waar vol verwachting wordt uitgekeken naar het moment waarop Mumtaz het enige doet wat telt, namelijk een zoon ter wereld brengen. Haider zit zonder baan thuis, maar werkt stiekem als achtergronddanser in een erotisch danstheater. Als hij verliefd wordt op de ster, transvrouw Biba, leidt dat tot een cultuurclash met grote impact op zijn conservatieve omgeving. 

‘Joyland’ is de eerste lange speelfilm van de jonge Pakistaanse regisseur Saim Sadiq, die daarmee direct naam maakt. Op soms geestige, soms droevige wijze laveert Sadiq door het complexe web van vooroordelen, geheimen en verwachtingen, waar veel Pakistani en zeer zeker queer personen mee te maken hebben. Na een aanvankelijk verbod mag de film in het grootste deel van Pakistan uitgebracht worden, maar niet in Punjab. ‘Joyland’  won in Cannes zowel de juryprijs in de Certain Regard competitie als de Queer prijs.

Te zien vanaf 30 maart, kaarten zijn al te koop!

Genre
Drama
Herkomst
Pakistan
Gesproken taal
Urdu
Regie
Saim Sadiq
Met
Alina Khan, Rasti Farooq, Ali Junejo, Sarwat Gilani
Duur
110 minuten
Kijkwijzer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?