Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Klondike

Klondike

Hoogzwangere Irka en haar zwijgzame echtgenoot Tolik wonen op het platteland in het oosten van Oekraïne als op 17 juli 2014 vlucht MH17 wordt neergehaald door pro-Russische separatisten. Het echtpaar zit klem tussen pro-Russische Oekraïense rebellen en Oekraïense patriotten en wordt verscheurd tussen vluchten of voet bij stuk houden. Irka is vastbesloten te blijven. Winnaar van de prijs voor Beste Regisseur in de World Dramatic-competitie op Sundance, waar de film iets meer dan een maand voor de Russische invasie in Oekraïne in première ging. 

Klondike
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

17 juli 2014 staat te boek als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Op het land bij de boerderij van hoogzwangere Irka en haar man Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Het echtpaar zit klem tussen pro-Russische Oekraïense rebellen en Oekraïense patriotten en wordt verscheurd tussen vluchten of voet bij stuk houden. Irka is vastbesloten te blijven. 

'Klondike' toont de oorlog van binnenuit. Gorbach kiest voor een radicale aanpak: ze toont amper close-ups of lang aangehouden shots en camerabewegingen die altijd vloeiend zijn. Hoewel de film twee maanden vóór de Russische invasie in Oekraïne klaar was, heeft de film niets aan actualiteit verloren.

Genre
Drama
Herkomst
Oekraïne
Gesproken taal
Oekraïens, Russisch, Tsjechisch, Nederlands
Regie
Maryna Er Gorbach
Met
Oxana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina
Duur
100 minuten
Kijkwijzer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?