Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Fantastische filmmakers: Stanley Kubrick

Fantastische filmmakers: Stanley Kubrick

In de lezingenreeks ‘Fantastische filmmakers’ komen iconische regisseurs aan bod die blijvende impact hebben gehad op de filmwereld. Deze lezing gaat over Stanley Kubrick ('2001: A Space Odyssey', ‘A Clockwork Orange’), volgens velen de beste regisseur van de 20e eeuw. 

Fantastische filmmakers: Stanley Kubrick
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Dit voorjaar organiseren we in de bovenzaal een reeks filmlezingen met drie beeldbepalende regisseurs uit verschillende generaties in de spotlights: Stanley Kubrick, Ken Loach en Greta Gerwig. In deze reeks verkent filmwetenschapper Constant Hoogenbosch het oeuvre van deze cineasten aan de hand van veel achtergrondinformatie en verschillende filmfragmenten. Good artists copy, great artists steal: door wie zijn deze filmmakers beïnvloed en welke impact hebben ze op het huidige filmlandschap? Vooral geïnteresseerd in een van de regisseurs? De lezingen zijn ook los te bezoeken. 

Lezing 1: Stanley Kubrick
donderdag 7 maart, 20.00 – 22.00 uur

Volgens velen is Stanley Kubrick de beste regisseur van de 20ste eeuw. Hij kenmerkt zich door een bijna obsessief perfectionisme. Dat openbaart zich in een ingenieuze cameravoering, weldoordachte sets en decors, muziek, geluidseffecten en montage. Met films als ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Dr. Strangelove’, ‘A Clockwork Orange’, ‘The Shining’) toonde Kubrick zich een meester in audiovisuele ervaring en is tot op de dag van vandaag een inspiratie voor heel veel filmmakers.

Over de docent
Drs. Constant Hoogenbosch studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film- en mediawereld zette Hoogenbosch in 2000 zijn eigen mediabedrijf Movie Machine op. Vanuit Movie Machine werkt hij samen met filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen waar hij doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld. Hoogenbosch is tevens werkzaam als docent Filmgeschiedenis aan het Rijn IJssel College in Arnhem

Kosten
De hele reeks kost € 48,00, Vrienden betalen € 42,00 en Cinevillers € 15,00. De lezingen zijn ook los te bezoeken. Een kaartje voor een losse avond kost € 19,00, Vrienden betalen € 17,00 en Cinevillers € 5,50. Aanmelden voor de hele reeks kan door (voor 4 maart) te mailen naar filmcursus@filmhuisbussum.nl onder vermelding van je naam, telefoonnummer en of je Vriend of Cineviller bent. 

Regie
Constant Hoogenbosch
Duur
120 minuten

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?