Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Le gang des Bois du Temple

Previously Unreleased: Le gang des Bois du Temple

Een bende kruimeldieven op leeftijd uit de Parijse banlieue Bois de Temple wil overstappen naar het grotere werk, om in een klap van al hun sores af te zijn. Hun plan om een Arabische prins te beroven slaagt, maar dan wil hij ze terugpakken. 

Previously Unreleased: Le gang des Bois du Temple
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Ze groeiden samen op, twee vrienden uit de grauwe Parijse voorstad Bois du Temple. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. De kornuiten zijn ‘oudere jongeren’ die het kattenkwaad niet verleerd zijn en die zinnen op een plan om in een klap rijk te worden. Terwijl ze duiven voeren, bespreken ze opgewonden hun toekomstplannen. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de bende af. 

De van oorsprong Algerijnse Ameur-Zaïmeche, zelf opgegroeid in een Parijse banlieue, liet zich voor deze film over een bende overvallers die boven zijn macht grijpt, inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Gaandeweg ontpopt dit zo zorgeloos begonnen verhaal zich tot een grimmige reflectie op de kapitalistische maatschappij; meer Ken Loach dan ‘Heat’. Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale van 2023 en staat op nummer negen op de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama/actie/misdaad
Herkomst
Frankrijk (2022)
Gesproken taal
Frans, Engels
Regie
Rabah Ameur-Zaïmeche
Met
Philippe Petit, Marie Loustalot
Duur
113 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?