Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Onder het Maaiveld: met nagesprek

Onder het Maaiveld: met nagesprek

Op maandag 27 maart organiseert Filmhuis Bussum in samenwerking met Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren een nagesprek bij de film ‘Onder het maaiveld’, onder leiding van Henny Radstaak (‘Vroege Vogels’) over de vraag hoe we verstandiger leren omgaan met onze bodem. 

Onder het Maaiveld: met nagesprek
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

We staan op het punt om een grootse draai te maken in de wijze waarop we omgaan met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? Deze vragen staan centraal bij de speciale vertoning van ‘Onder het maaiveld’ op maandag 27 maart, in samenwerking met Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren

Henny Radstaak (‘Vroege Vogels’) gaat na de film in gesprek met Eline Makker, eigenares van De Kruidlaag – adviseur voor eetbare en ecologische tuinen, Katharina Prause - kwartiermaker voedseltransitie voor de ontwikkelingen in Gooise Meren en Wouter Tijssen, tuinder bij Land & Boschzigt. Dit is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland, tussen Hilversum en ’s Graveland en heeft een zelfoogsttuin. 
Wat kunnen mensen in hun eigen tuin doen om de bodem gezonder te maken? Heel veel tuinen worden betegeld, en vaak worden planten vooral gekozen om hun sierwaarde. Maar wat is goed voor de biodiversiteit en hoe kan je tegelijkertijd zelf voedsel telen? Hoe kun je met de natuur samenwerken? Hoe kan de landbouw bijdragen aan een gezonde bodem? Wat gebeurt er in Gooise Meren en bij wie kan je terecht voor biodivers voedsel?

Over de film
‘Onder het Maaiveld' laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Want wat weten we nu eigenlijk van onze bodem? Hoogste tijd voor een film waarin het bodemleven centraal staat. De film, van de makers van 'De Nieuwe Wildernis' en 'De Wilde Stad', vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een optimistisch groepje stedelingen dat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Op hun erf zien we de transformatie van een verwaarloosde natuur naar een natuur die zichzelf opricht, met een beetje hulp van ons mensen. Bij de realisatie van de ondergrondse beelden hebben de makers intensief samengewerkt met Wim van Egmond die al jaren bezig is om het kleinste leven in beeld te brengen en de Wageningen Universiteit (WUR).
 

Genre
natuurfilm
Herkomst
Nederland
Gesproken taal
Nederlands
Regie
Mark Verkerk
Met
Marc van Will, Arigje Breevaart, John de Mol
Duur
83 minuten

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?