Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Paved Paradise

Paved Paradise

Om de broodnodige antwoorden te vinden, gaan Karsten de Vreugd en Hidde Boersma op een wereldwijde zoektocht naar de meest duurzame voedselproductie.  Welke radicale keuzes zullen we moeten maken om iedereen op deze planeet te voorzien van voldoende eten en een gezond milieu?

Paved Paradise
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Een haas sprint zigzaggend door een grasveld vol klaprozen en kamille. Grutto's en veldleeuweriken vliegen boven de gewassen. Dit is natuurinclusieve landbouw, dit is de toekomst van de landbouw. Een grotere biodiversiteit op het land zal het zesde massale uitsterven van planten en dieren voorkomen. Of toch niet? Als filmmaker Karsten de Vreugd en bioloog Hidde Boersma met wetenschappers en andere deskundigen praten, blijkt het tegenovergestelde waar. Meer extensieve vormen van landbouw, zoals biologische landbouw, hebben dramatisch lagere opbrengsten.

De twee vrienden komen erachter dat een alternatieve strategie beter werkt. Met een zogenaamde landsparing aanpak wordt de voedselproductie geconcentreerd op de meest vruchtbare grond, waardoor minder land voor landbouw wordt gebruikt. Hoe meer voedsel we produceren op minder land, hoe meer ruimte er zal zijn voor planten en dieren om te gedijen. Als we onze voedselproductie intensiveren en concentreren op de meest vruchtbare plekken, kunnen we meer dan de helft van Europa herbestemmen. 

Maar terwijl wetenschappers langzaam een consensus bereiken, beweegt de wereld zich precies de andere kant op. Hoe kan het dat extensieve landbouw zo'n positief imago heeft als het gaat om duurzaamheid? Om de broodnodige antwoorden te vinden, gaan Karsten de Vreugd en Hidde Boersma op een wereldwijde zoektocht naar de meest duurzame voedselproductie. Welke radicale keuzes zullen we moeten maken om iedereen op deze planeet te voorzien van voldoende eten en een gezond milieu?

Genre
Documentaire
Herkomst
Nederland
Gesproken taal
Engels, Nederlands
Regie
Hidde Boersma, Karsten de Vreugd
Duur
92 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?