Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Rapito

Rapito

Edgardo Mortara, een joods jongetje, wordt weggehaald bij zijn ouders om katholiek te worden opgevoed door de pauselijke autoriteiten. In dit even spannende als intieme waargebeurde drama analyseert Bellocchio machtsstructuren in een ontroerend verhaal over de onvermoeibare pogingen van de familie Mortara om hun zoon terug te krijgen.

Rapito
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Het is 1858. In de Joodse wijk in Bologna dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, en daarom moet hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen, weigeren ze de jongen op te geven. 

Met ‘Rapito’ vertelt Marco Bellocchio (‘Il Traditore’, ‘Vincere’) het roemruchte en waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse eenwording. Zijn laatste jaren bracht hij door in België, bij het klooster Bouhay, waarna hij in 1940 stierf en werd begraven in Luik. Bellocchio brengt het controversiële verhaal prachtig in beeld en mocht al meerdere prijzen voor de film in ontvangst nemen. 

Te zien vanaf 22 februari. 

Genre
Drama
Herkomst
Italië (2023)
Gesproken taal
Italiaans
Regie
Marco Bellocchio
Met
Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Filippo Timi
Duur
135 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?