Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Samsara

Samsara

Het Tibetaans dodenboek, de ‘Bardo Thödol’, beschrijft de drie overgangsfasen tussen overlijden en wedergeboorte. In twee verhalende stukken komt dit verhaal aan bod. Deze unieke cinematografische ervaring is een meditatieve reis langs verschillende zienswijzen op leven en dood.

Samsara
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Het Tibetaans dodenboek, de Bardo Thödol, beschrijft de drie overgangsfasen tussen overlijden en wedergeboorte. In het eerste deel van ‘Samsara’, een film die bestaat uit twee verhalende gedeelten en een opzienbarend tussenstuk, leest een jonge man in Laos het boek voor aan een oude vrouw. Hij raakt bevriend met enkele monniken uit het nabijgelegen klooster- jongens zoals hij. Bij de oogverblindend mooie watervallen van Kuang Si praten ze over hun toekomstplannen. De vrouw is intussen klaar om afscheid te nemen van haar huidige bestaan.

Nadat filmmaker Lois Patiño de kijker een indrukwekkende transitie voorschotelt, die niet bekeken, maar met gesloten ogen doorvoeld moet worden, wordt het verhaal vervolgd aan de andere kant van de wereld, op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar. Daar zien we hoe een geitje geboren wordt en onder de hoede komt van een islamitische familie. Het maakt ‘Samsara’ tot meer dan een film: een unieke cinematografische ervaring, een meditatieve reis langs verschillende zienswijzen op leven en dood.

Genre
Drama
Herkomst
Spanje, Laos (2023)
Gesproken taal
Swahili, Laotiaans
Regie
Lois Patiño
Met
Amid Keomany, Juwairiya Idrisa Uwesu, Simone Milavanh
Duur
113 minuten
Kijkwijzer

Trailer

"Bij de betoverende film 'Samsara' wordt de bioscoop een meditatieruimte: een unieke belevenis"

De Volkskrant

"Deze film is een ervaring"

NRC

"De dromerige textuur van Patiño's vakkundig gearticuleerde visie maakt Samsara haast tot een liefdesbaby van Claire Denis en Apichatpong Weerasethakul"

Filmtotaal

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?