Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Sur l'Adamant

Sur l'Adamant

De Adamant is een drijvend gebouw aan de Seine in het hart van Parijs, en vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Regisseur Philibert neemt de kijker mee aan boord en laat deze kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. 

Sur l'Adamant
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Een psychiater van een dagcentrum voor geestelijke gezondheidszorg in Parijs had begin deze eeuw een idee. Hij was het zat om mensen te ontvangen in een grauwe, dure instelling, en omdat hij zelf op een woonboot woonde, bedacht hij dat er op de Seine een beter en ruimer centrum gebouwd kon worden, een plaats die zou beantwoorden aan de noden van de patiënten. Zo ontstond het Centre de Jour l’Adamant, een houten boot van 650 vierkante meter, gelegen aan de Quai de la Rapée, vlak bij het treinstation Gare de Lyon.

Philibert (‘Être et Avoir’) geeft het woord aan hulpverleners en patiënten, zonder enige vorm van hiërarchie, en gaat op zoek naar de mens in elke persoon. De cineast wil met de documentaire ook de precaire situatie van de geestelijke gezondheidszorg in Frankrijk aankaarten. ‘Sur l’Adamant’ werd eerder dit jaar bekroond met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Te zien vanaf 4 januari.

Genre
Documentaire
Herkomst
Frankrijk
Gesproken taal
Frans
Regie
Nicolas Philibert, Rémi Jennequin, Pauline Pénichout, Camille Bertin, Katell Djian, Nicolas Philibert
Duur
109 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?