Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Sweet Dreams

Sweet Dreams

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, sterft de Nederlandse suikerfabrikant Jan volkomen onverwacht, in aanwezigheid van zijn vrouw Agathe. Een meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Sweet Dreams
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, sterft de Nederlandse suikerfabrikant Jan volkomen onverwacht, in aanwezigheid van zijn vrouw Agathe. Hun vervreemde zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien arriveren vanuit Nederland om de leiding van het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Siti, Jans concubine en de moeder van zijn zoon Karel, een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

‘Sweet Dreams’ combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme. NFF-Algemeen Directeur Silvia van der Heiden:  ‘In ‘Sweet Dreams’ geeft Ena Sendijarević een eigenzinnige en vernieuwende kijk op de Nederlandse koloniale geschiedenis. Dankzij Ena’s unieke beeldtaal en een cast voor wie de rollen gemaakt lijken te zijn, is de film een absurdistische duik in een pijnlijk verleden. Ik ben er trots op dat we met deze film de 43e editie van het Nederlands Film Festival openen.’

Op het filmfestival van Locarno heeft Renée Soutendijk de prijs voor Beste Actrice gewonnen. Regisseur Ena Sendijarevic werd door de jongerenjury aangewezen als een van de drie beste regisseurs in de competitie.

Te zien vanaf 22 september. Koop hier kaarten voor de openingsavond van het Nederlands Film Festival. 

Genre
Drama
Herkomst
Nederland (2023)
Gesproken taal
Nederlands, Bahasa
Regie
Ena Sendijarevic
Met
Renée Soutendijk, Florian Myjer, Lisa Zweerman
Duur
103 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?