Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Utama

Utama

Virginio en Sisa wonen al hun hele leven op het platteland van Bolivia. Door de toenemende droogte die de streek teistert, wordt het voor hen steeds lastiger het hoofd boven water te houden. Dan verschijnt zijn kleinzoon.In de pers omschreven als een kruising tussen een minimalistische western van Sergio Leone en de desolate foto's van Sebastião Salgado.

Utama
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Virginio en Sisa wonen al hun hele leven op het platteland van Bolivia. Virginio laat op de hoogvlakte zijn lama’s grazen, terwijl Sisa probeert huis en hof draaiend te houden - een bijna onmogelijke taak nu de toenemende droogte de streek teistert. ‘De tijd is moe geworden’, zegt een dorpsgenoot tegen Virginio, maar de onuitgesproken waarheid is dat klimaatverandering het leven ondraaglijk maakt. Dan komt kleinzoon Clever vanuit La Paz bij Virginio en Sisa op bezoek. Clever wil dat zij naar de stad verhuizen om bij zijn ouders te gaan wonen. Wat hij niet begrijpt, is dat het voor zijn grootouders niet de vraag is waar te léven, maar waar te sterven. Als zij weggaan zal er uiteindelijk niemand meer in de familie zijn om de Quechua-taal te spreken of hun manier van leven te leven. 


Verginio en Sisa zijn ook in werkelijkheid een paar: twee van de niet-professionele acteurs ontdekt door regisseur Grisi, terwijl hij rondreed op zoek naar filmlocaties. ‘Utama’ (‘ons thuis’) is in de pers omschreven als een kruising tussen een minimalistische western van Sergio Leone en de desolate foto's van Sebastião Salgado. 
 

Te zien vanaf 8 juni. Premièrekaarten zijn al te koop!

Genre
Drama
Herkomst
Bolivia (2022)
Gesproken taal
Spaans, Quechua
Regie
Alejandro Loayza Grisi
Met
José Calcina, Candelaria Quispe, Luisa Quispe
Duur
87 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?