Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Previously Unreleased: Viver Mal

Previously Unreleased: Viver Mal

Met de films van Ingmar Bergman en het toneelwerk van August Strindberg als voorbeeld gaat regisseur João Canijo verder op het spoor dat hij in ‘Mal Viver’ uitzette: de ontmaskering van moederliefde als kil egoïsme en emotionele chantage. 

Previously Unreleased: Viver Mal
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Met de films van Ingmar Bergman en het toneelwerk van August Strindberg als voorbeeld, gaat regisseur João Canijo verder op het spoor dat hij uitzette in ‘Mal Viver’, het eerste deel van dit tweeluik (dat ook in deze Previously Unreleased-reeks is opgenomen)  namelijk: de ontmaskering van moederliefde als kil egoïsme en emotionele chantage.

In ‘Mal Viver’ keken we achter de schermen van het kleine familiehotel en bleven de gasten op de achtergrond; in tegenhanger ‘Viver Mal’ – ook los van deel een te bekijken - zijn juist zij het die onder het fileermes van regisseur Canijo belanden. Ook bij de gasten zijn het trouwens de moeders die het voortouw nemen in de psychologische oorlogsvoering. Zo zet de moeder van Júlia emotionele chantage in om een wig te drijven tussen haar dochter en dier vriendin Alice. En stort Elisa zich schaamteloos in een verhouding met de echtgenoot van haar dochter Graça. De moeder van Jaime is alleen telefonisch een stoorzender, maar hij onderbreekt er wel doodleuk de vrijpartij met zijn vriendin Camila voor. 

Regisseur João Canijo begon zijn carrière als assistent-regisseur van grote namen als Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Alain Tanner en Werner Schroeter. Canijo draaide zijn tweeluik in één keer, waardoor de verschillende verhaallijnen naadloos in elkaar schuiven. De films wonnen samen diverse prijzen, waaronder de Gouden Lady Harimaguada voor Beste Film, de belangrijkste prijs van het Internationale Filmfestival van Las Palmas de Gran Canaria.

Onderdeel van Previously Unreleased, een landelijk filmprogramma van Eye Filmmuseum. Dit programma bevat films die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Ten onrechte, vinden zowel Eye als wij, en daarom kun je deze zomer van 27 juni tot en met 3 september in Filmhuis Bussum elke week genieten van zo’n Previously Unreleased-juweeltje. 

Genre
Drama
Herkomst
Portugal, Frankrijk (2023)
Gesproken taal
Portugees
Regie
João Canijo
Duur
124 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?