Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Vogels Kun Je Niet Melken

Vogels Kun Je Niet Melken

Unieke documentaire combineert adembenemende natuurbeelden met een intiem familieportret, waarin de hoofdrollen worden vertolkt door de grutto en de Friese boerenfamilie van Bote de Boer.

Vogels Kun Je Niet Melken
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. 

Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn. Dit bijzonder actuele verhaal is door regisseur Barbara Makkinga vastgelegd in een boeiende documentaire die ruimte biedt aan alle standpunten.

Met nagesprek op woensdag 6 maart
Op woensdag 6 maart organiseren we een speciale vertoning van de documentaire ‘Vogels Kun Je Niet Melken’. Na de film gaan we in gesprek met Celine Roodhart, veldecoloog met een agrarische achtergrond. Haar missie is om de kijk van agrariërs en natuurbeheerders op graslandgebruik samen te brengen en graslanden weer te laten floreren. Hoe ziet zij de toekomst voor boeren zoals Bote? Hoe kunnen we zorgen voor goed broed- en leefgebied voor weidevogels als de grutto, zonder dat boerenbedrijven er aan failliet gaan?

Te zien vanaf 29 februari. 

Genre
Documentaire
Herkomst
Nederland (2023)
Gesproken taal
Nederlands
Regie
Barbara Makkinga
Duur
103 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?