Debat over prestatiegericht onderwijs: Alphabet

Debat over prestatiegericht onderwijs: Alphabet

Dat in het Gooi goed presteren op school buitengewoon belangrijk wordt gevonden, bewijzen het aantal huiswerkbegeleidingsinstituten in deze regio en de jaarlijkse spanning rondom de Cito-toetsen wel. Maar is er in ons onderwijssysteem ook voldoende ruimte voor verbeeldingskracht? Is ons onderwijs ingericht om kinderen te leren omgaan met de vraagstukken van de toekomst? En hoe gaan de verschillende scholen in het Gooi hiermee om?

De documentaire 'Alphabet' is een ode aan de menselijke verbeelding, en tegelijkertijd een aanklacht tegen hiërarchisch, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. In samenwerking met Operation Education organiseert Filmhuis Bussum op woensdagavond 12 november een nagesprek over de vraagstukken die deze documentaire opwerpt.
Gespreksleider: Marjet Winsemius (stichting Voor Werkende Ouders). Met o.a. Claire Boonstra (Operation Education), Anton Philips (stichting Emergo) en Yaron de Bok (Jenaplanschool de Sterrenwachter). Het debat wordt rond 23.15 uur afgesloten.

Hard leren, carrière maken, succesvol zijn; dat is belangrijk in het leven. Of niet soms? De essayistische documentaire 'Aphabet' neemt de stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt: we beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf.

Regisseur Erwin Wagenhöfer benadert de thema's van onze tijd op een originele en radicale manier. Na films over voedsel ('We Feed the World', 2005) en geld ('Let's Make Money', 2008) stelt hij zich in 'Alphabet' de vraag hoe we in de huidige crises terecht zijn gekomen. Waarom zijn we ongelukkig terwijl we alles hebben? Is de opzet en kwaliteit van ons onderwijs een deel van het probleem? Om zijn boodschap kracht bij te zetten geeft hij het woord aan pedagogen en hersenonderzoekers: het huidige onderwijssysteem, gericht op prestatie en concurrentie, maakt creativiteit en verbeelding onmogelijk.

Let op: de voorstelling van 'Alphabet' is volgereserveerd. Operation Education heeft een tweede debatavond gepland op 19 november (zonder de filmvertoning). Kijk hier voor meer informatie. 

 

Voorstelling(en)