World Fair Trade Day i.s.m. Milieuraad

World Fair Trade Day i.s.m. Milieuraad

Landjepik en chocoladeproeverij: eerlijke en oneerlijke handel staan centraal in film- en debatavond met Milieuraad Bussum in het kader van World Fair Trade Day.

Op de tweede zaterdag van mei is het World Fair Trade Day. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor eerlijke handel en vinden activiteiten plaats om een breed publiek te betrekken bij fair trade. Om fair trade een gezicht te geven organiseert Milieuraad Bussum in samenwerking met Filmhuis Bussum op woensdag 14 mei een film & discussieavond met maar liefst twee films. 'When Elephants dance the grass gets beaten' is een korte film van Jan van den Berg (de maker van 'Silent Snow') waarin landroof centraal staat. In 'Nothing like chocolate', een documentaire over een coöperatieve chocoladefabriek in Grenada, krijgt fair trade chocolade niet alleen een gezicht, maar zelfs ook een smaak. Onder leiding van Vroege Vogels verslaggever Henny Radstaak praten en proeven we na met regisseur Jan van den Berg en andere fair trade-deskundigen.


WHEN ELEPHANTS DANCE, THE GRASS GETS BEATEN     

Regie: Jan van den Berg
Met: Seng Channeang, Heang Bunsan
Nederland/Cambodja, 2014, 25 min. (geen pauze), Nederlands onderttiteld. 

Moon is boerin in Cambodja. Maar ze werkt ook in de gezondheidszorg. Met dat inkomen koopt ze rijst voor haar familie en betaalt ze het schoolgeld voor haar zusjes. Als Moon trouwt met haar verloofde, Bun San, wordt de dramatische situatie waarin kleine Cambodjaanse boeren zich bevinden pijnlijk duidelijk. Bijna driekwart van alle vruchtbare grond is opgekocht door veelal buitenlandse ondernemingen (‘land grabbing’). De boeren blijven achter zonder land en inkomen, en de lokale voedselproductie valt weg. Velen vertrekken naar het naburige Thailand. Een illegale tocht, die hen vaak van de regen in de drup brengt.

De uittocht van boeren gaat nog steeds door. Sinds 2003 zijn meer dan 400.000 Cambodjanen door land grabbing van hun grond verdreven. Het World Food Program probeert met het uitdelen van voedsel kwetsbare groepen te ondersteunen.

NOTHING LIKE CHOCOLATE  

Regie: Kum-Kum Bhavnani
Met de stem van: Susan Sarandon
VS, 2012, 63 min. (geen pauze), Engels gesproken. 

Op een onconventionele manier de beste chocolade van de wereld maken, ethisch verantwoord en kwalitatief top. Dat is de droom van (de inmiddels overleden) ondernemer Mott Green. Zijn verhaal staat, samen met dat van Nelice Stewart, een onafhankelijke cacaoboer in Grenada, centraal in de documentaire 'Nothing Like Chocolate'. Chocolade heeft onvermoede eigenschappen en kan verslavend lekker zijn, maar is ook onlosmakelijk verbonden aan kinderarbeid en uitbuiting. Mott en Stewart zorgen ervoor dat het Caraïbische eiland Grenada de thuisbasis wordt van een revolutionaire onderneming: de Grenada Chocolate Company Cooperative, waar de werknemers tevens mede-eigenaar zijn, die draait op zonne-energie en waar kleinschalige, afgeschreven apparatuur de basis vormen van het succes.

 

Voorstelling(en)