White Cube
White Cube
White Cube
White Cube
White Cube
White Cube

White Cube

White Cube

  • Herkomst Nederland, 2020
  • RegieRenzo Martens
  • Met
  • Duur77 minuten
  • Pauzenee
  • TrailerBekijk trailer

White Cube
Na een hopeloos mislukte aanloop, volhardt een groep Congolese plantagearbeiders in hun voornemen kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en boetseren zelfportretten van rivierklei. Deze worden met 3D-technologie gereproduceerd in chocolade, het eindproduct van hun plantages.

De eerste solo-expositie van CATPC vindt plaats in New York en wordt uitgeroepen tot Best Art of the Year. Met de opbrengst van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen grond terug, het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde. Vervolgens bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

'White Cube' is het nieuwste project van documentairemaker Renzo Martens, waarin hij een poging doet de welvaartstroom om te keren en de privileges van de kunstwereld in te zetten voor echte verandering. Eerder deed hij dit in zijn project 'Enjoy Poverty' uit 2009. In 'White Cube' toont hij de discrepantie tussen de westerse musea en het onrecht van het plantagesysteem.

De Volkskrant over 'White Cube': “Net als in 'Enjoy Poverty' treedt Martens in 'White Cube' op als dubbelzinnig figuur. Aan de ene kant is hij de naïeve witte kunstenaar met een redderscomplex, aan de andere kant kruipt hij zelf in de rol van de witte kolonisator. Martens houdt zijn publiek een spiegel voor.”