La Haine
La Haine
La Haine
La Haine
La Haine

La Haine

La Haine

  • Herkomst Frankrijk, 1995
  • RegieMatthieu Kassovitz
  • MetVincent Cassel, Hunert Konde, Said Taghmaoui
  • Duur98 minuten

La Haine
Gedurende vierentwintig uur volgen we drie vrienden: Vinz, Saïd en Hubert, respectievelijk een joodse, Arabische en zwarte jongen. Na de rellen van de vorige dag is de rust teruggekeerd in de bamlieue, maar de dreiging blijft.

De drie jongens, ontevreden, verveeld en onberekenbaar, zwerven door de wijk en nemen de trein naar Parijs, worden daar opgepakt, kunnen niet meer terug naar huis en brengen de nacht door in de stad. Pas bij hun terugkeer, de volgende ochtend, komt de opgespaarde agressie en haat tot een climax.

De aanleiding voor het maken van 'La Haine' was de dood van een Arabische jongen, gewond geraakt na rellen met de politie. Kassovitz geeft in inventieve, meeslepende zwart-witopnamen een indrukwekkend beeld van zijn tijd. De film laat onmiskenbaar de kloof tussen arm en rijk zien en is één van de meest invloedrijke films uit de recente Franse filmgeschiedenis gebleken. De film won in Cannes de prijs voor beste regie en is nu na 25 jaar, volledig gerestaureerd in 4K, opnieuw te zien.