Sátántangó
Sátántangó
Sátántangó
Sátántangó
Sátántangó

Sátántangó

Sátántangó

  • Herkomst Duitsland/Hongarije/Zwitserland, 1994
  • RegieBéla Tarr
  • MetMihály Vig, Putyi Horváth, Lásló feLugossy
  • Duur439 minuten
  • TrailerBekijk trailer

Sátántangó
Béla Tarrs zeven-en-een-halfuur durende, digitaal gerestaureerde magnum opus volgt het verval van een collectief landbouwbedrijf in Hongarije. De bewoners van de boerderij willen het dorp verlaten met een grote gelduitkering die ze die avond verwachten.

Zij horen echter dat de charismatische Irimiás is teruggekeerd in het dorp. Hij was twee jaar tevoren verdwenen en men dacht dat hij dood was. Ze zijn bang dat hij het geld zal inpikken en gebruiken in een poging om de gemeenschap in stand te houden. 'Sátántangó', opgebouwd uit twaalf ‘hoofdstukken’, is opgenomen in lange shots in een betoverend zwart-wit. De film is een veelgeprezen allegorie over de val van het communisme in Oost-Europa en behoort met 'Damnation' (1988) en 'Werckmeister harmóniák' (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai.

Alle drie de films zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. En al klinkt het ongelooflijk: ruim zeven uur lang naar een film kijken zonder je te vervelen, toch is het effect van Béla Tarrs betoverende beelden dat de kijker langzaam wordt meegesleept in een vertelling die het verstrijken van de tijd invoelbaar maakt.

Regisseur en bewonderaar Martin Scorcese: “Béla Tarr is een van de meest onverschrokken filmmakers. Zijn 'Sátántangó' is verbluffende, stoutmoedige cinema.”