Als de kraanvogels overvliegen
Als de kraanvogels overvliegen
Als de kraanvogels overvliegen

Als de kraanvogels overvliegen

Als de kraanvogels overvliegen

  • Herkomst Russische Republiek, 1957
  • RegieMichail Kalatozov
  • MetTatjana Samojlova, Aleksej Batalov
  • Duur95 minuten
  • TrailerBekijk trailer

Als de kraanvogels overvliegen
In de periode tussen 1957 en 1968 ontstond in Rusland onder het bewind van Nikita Chroesjtsjov de Sovjet-new wave. Het was een tijd waarin culturele ontspanning, vernieuwing, censuur en repressie elkaar afwisselden. De filmproductie werd opgevoerd, er kwam een liberaler filmklimaat; gevestigde filmmakers durfden weer te experimenteren en de Moskouse filmacademie leverde een nieuwe generatie talentvolle cineasten af. EYE Filmmuseum besteedt in de maand december aandacht aan Russische Dooi: de Sovjet-new wave, die veel films opleverde die nu als klassieker beschouwd worden. Twee ervan, allebei digitaal gerestaureerd, zijn deze maand in Filmhuis Bussum te zien.

'Als de kraanvogels overvliegen' in een meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, een dominant thema in de Sovjetcinema: een jong stel wordt gescheiden als de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvallen. Hij neemt dienst en vertrekt naar het front, maar wat betekent de oorlog voor de thuisblijvers? De film won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1958.

Regisseur Michail Kalatozov laat de propaganda achterwege en stelt de individuele emoties centraal. Dat maakt deze film over een tragische liefdesrelatie tijdens de Tweede Wereldoorlog uniek binnen de Sovjet-cinema. Zijn nieuwe filmtaal, vol verrassende cameraposities, bereidde de weg voor jonge vernieuwingsgezinde cineasten als Andrej Tarkovski. Mede dankzij de superieure fotografie van cameraman Sergej Oeroesevski werd de film een klassieker.