Feast
Feast
Feast
Feast

Feast

Feast

  • Herkomst Nederland, 2021
  • RegieTim Leyendekker
  • MetKuno Bakker, Sanne den Hartogh, Oscar van den Boogaard, Trudi Klever, Maureen Teeuwen, Eelco Smits, Koen van Kaam
  • Duur85 minuten
  • TrailerBekijk trailer

Feast
In 2005 organiseerden drie homoseksuele mannen seksfeestjes waarbij gedrogeerde slachtoffers werden geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. In 2008 werden de daders veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Tot zover de kale feiten.

Voor filmmaker Tim Leyendekker vormden die een vertrekpunt voor een complex spel met fictie en werkelijkheid. Uit de Groninger hiv-zaak viel volgens Leyendekkker en co-scenarist Gerardjan Rijnders (Toneelgroep Amsterdam) meer te halen dan wat er tijdens de rechtszaak tegen de daders ter sprake kwam.

In zeven segmenten, wisselend tussen fictie en documentaire, kiest de film telkens een nieuw perspectief, waardoor het voor de kijker steeds lastiger wordt om vast te houden aan een eenduidig oordeel over misdrijf en motieven.

Leyendekker: “Die drie daders bleken heel normale mensen met een rijk sociaal leven. Wim was een accountant, Hans werkte voor Essent. En Peter, die als de kwade genius achter alles wordt gezien, werkte in een verpleeghuis. Waren dat echt de monsters die ik in de berichtgeving tegenkwam? Hoe meer ik over ze te weten kwam, hoe minder ik de dingen kon rijmen. Ergens leek de zaak me minder zwart-wit dan er in de pers over gepraat werd.”