Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Kijkwijzer

Kijkwijzer

Verantwoord filmbezoek

Kijkwijzer.nl geeft door pictogrammen een objectieve classificering van films en televisieprogramma's aan. Dit is vooral bedoeld om ouders en opvoeders te waarschuwen tot welke leeftijd een film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dat doet Kijkwijzer door het geven van een leeftijdsaanduiding en indicaties over de inhoud van de film.

Ontdek hoe kijkwijzer werkt

Je vindt deze pictogrammen bij elke film terug in onze Filmgids en op onze website. De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer leidt in de praktijk nog wel eens tot onduidelijkheid. Het betekent namelijk niet dat een film ook zonder meer geschikt is voor elk kind vanaf die leeftijd. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies 'Alle leeftijden' omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is. De ouder of verzorger blijft ook bij deze films verantwoordelijk voor de juiste keuze. Bij films met de leeftijdscategorieën AL, 6, 9, 12 en 14 jaar worden kinderen ónder de leeftijdsgrens alleen onder begeleiding van een volwassene toegelaten. Zij worden wel gewezen op de classificatie. 

Bij films met de leeftijdscategorie 16 en 18 jaar zijn de regels strikter en geldt een wettelijk aspect. Volgens Artikel 240a uit het Wetboek van Strafrecht krijgen kinderen onder de 16 en 18 jaar geen toegang tot een bioscoopfilm met de leeftijdsgrens 16 en 18. Ook niet als zij door een volwassene worden begeleid. 

Er kan om een legitimatie worden gevraagd. In het flyerrek in de entree van Filmhuis Bussum zijn flyers te verkrijgen over de regelgeving van Kijkwijzer.

Verantwoord naar
de film!