Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Geschiedenis

Geschiedenis

Wat in 1978 begon met één filmavond per week in jongerencentrum 't Krogt in de Bussumse Landstraat, mondde - na verschillende verhuizingen en steeds ambitieuzere plannen - uit in het huidige Filmhuis Bussum: een premièretheater met wekelijks meer dan 60 voorstellingen in het markante pand aan de Brediusweg 1.

De 16mm-films die in de beginjaren werden vertoond, rouleerden tussen de verschillende theaters in de regio. Nu beschikt Filmhuis Bussum over twee state of the art digitale projectoren met optimale beeld- en geluidskwaliteit en starten de films volledig automatisch. 
 

Filmhuis Bussum is een beeld- en sfeerbepalend onderdeel van het culturele leven in het Gooi; zeker sinds de verhuizing in 2008 van de Molenlaan naar het huidige pand. Voor het eerst in al die jaren kregen we de beschikking over twee zalen, voor resp. 120 en 36 bezoekers, een betaalde directeur en programmeur en een vrijwilligersteam dat zich uitbreidde van 45 naar inmiddels zo’n 150 enthousiastelingen. 

Het markante pand stamt uit 1926 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school naar een ontwerp van de Larense architect H.F. Sijmons. Het was oorspronkelijk bedoeld als winkelpand en bood lange tijd onderdak aan verschillende winkels met kruidenierswaren en delicatessen. De laatste in die rij was de winkel van de familie Jolen.

In 1978 kwam het pand in handen van de gemeente, die in 1983 besloot er een jongerencentrum te huisvesten: eerst ’t Krogt, toen Opsessie en daarna Cameleon. Wegens exploitatieproblemen werd met deze activiteit gestopt en kreeg Filmhuis Bussum de kans om zich hier in 2008, na een grondige verbouwing, te vestigen. In 2016 kreeg het café van Filmhuis Bussum een flinke opfrisbeurt en het is nu een heerlijke plek om na te praten voor of na de film of om even binnen te lopen voor een drankje.

6564

Hopelijk
zien we je snel