Specials

Arts in Cinema: Klimt & Schiele: Eros & Psyche

Arts in Cinema: Klimt & Schiele: Eros & Psyche

1918 was niet alleen het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam; het luidde ook het einde van de ‘gouden eeuw’ van de kunstgeschiedenis in Centraal Europa in. In Wenen stierf op slechts 28-jarige leeftijd Egon Schiele aan de Spaanse griep. Enkele maanden daarvoor had hij zijn eerste succesvolle tentoonstelling in de grote hal van het ‘Secession’ gebouw; een viering van een nieuwe schildersopvatting waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden.
Lees meer

Arts in Cinema: Young Picasso

Arts in Cinema: Young Picasso

In 1907 schildert de dan 25-jarige Picasso ‘Les Demoiselles d’Avignon’, zijn eerste kubistische kunstwerk. Het schilderij brengt een schok teweeg in de kunstwereld en verandert deze onherroepelijk. De documentaire 'Young Picasso' belicht niet alleen de bijzonderheden van dit kunstwerk, maar ook de ontwikkeling die de jonge kunstschilder hieraan voorafgaand heeft doorgemaakt: van zijn jeugd en zijn opleiding tot zijn vroege blauwe en roze periode. In samenwerking met de Picassomusea in Malaga, Barcelona en Parijs, de drie steden die in het leven van Picasso een belangrijke rol vervulden, wordt duidelijk hoe de schilder op jonge leeftijd al tot grote hoogtes steeg.
Lees meer

Nagesprek met Martin de Vries bij Camino

Nagesprek met Martin de Vries bij Camino

Op zondagavond 16 juni komt filmmaker en ‘hoofdrolspeler’ Martin de Vries naar Filmhuis Bussum om na te praten over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en de documentaire ‘Camino’ die bestaat uit beelden die hij tijdens deze wandeling van zichzelf en de omgeving maakte.
Lees meer

Ontbijtfilm: The Biggest Little Farm

Ontbijtfilm: The Biggest Little Farm

Dé ideale formule voor een relaxt begin van de zondag: de ‘film met ontbijt’. Dit keer kunt u na het ontbijt in ons sfeervolle café aanschuiven bij de documentaire 'The Biggest Little Farm'. Filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly ruilen hun stadse bestaan in voor een boerderij buiten Los Angeles. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem met fruitbomen en gewassen beplant en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Het echtpaar ervaart de grillen van de natuur, maar ook dat diezelfde natuur vaak zelf de oplossing biedt. De documentaire toont een eerlijk, hoopvol, geestig en aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend gefilmd is. 
Lees meer