Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Specials

Specials

Onze specials voegen een extra dimensie toe aan een film of een maker die we willen koesteren. Of aan een thema dat ons na aan het hart ligt en waarvan we het belangrijk vinden om er aandacht aan te besteden.

Er zijn specials waarbij een inleiding de context van een film verduidelijkt, of waarbij je in een nagesprek de kans krijgt om alles te weten te komen over het maakproces, de inspiratiebron of het ‘waarom’. 

Tot de specials behoren ook registraties van bijvoorbeeld opera’s en balletten. Of bijvoorbeeld onze speciale voorpremières voor Vrienden van Filmhuis Bussum, de ontbijtfilms en bijzondere (muziek)documentaires die soms wereldwijd maar op één specifieke datum vertoond worden. En dit is nog maar een kleine greep uit ons oneindige aanbod. Een ‘special’ doet zijn naam eer aan en het is dan ook de moeite waard om ze in de gaten te houden!

The Royal Ballet: De Notenkraker

Maandag 18 december, 13.30 uur

Filmregistratie van de feestelijke balletklassieker vanuit The Royal Opera House in Londen, die de opwinding van het Notenkrakersprookje combineert met spectaculaire klassieke dans. De zeer geliefde productie van Peter Wright voor The Royal Ballet, met prachtige historische ontwerpen van Julia Trevelyan Oman, blijft trouw aan de oorspronkelijke sfeer.

tickets
The Royal Ballet: De Notenkraker

Moeder Suriname - met nagesprek

Dinsdag 19 december, 18.45 uur

Moeder Suriname is een aangrijpende documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa's grootmoeder Fansi, te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Denise Jannah, die de vertelstem is van de documentaire, is bij ons te gast. 

tickets
Moeder Suriname - met nagesprek

Dag van de Korte Film

Donderdag 21 december, vanaf 18.45 uur

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog té weinig aandacht. Daarom geven we de korte film op de (bijna) kortste dag van het jaar alle ruimte! Op donderdag 21 december vertonen we ’s avonds een speciaal geselecteerd programma voor volwassenen. De Dag van de Korte film is een samenwerking van EYE, NFF (Nederlands Film Festival) en Go Short (International Short Film Festival Nijmegen).
 

tickets
Dag van de Korte Film

Jippie No More! met nagesprek

Vrijdag 29 december, 12.30 uur

In de kerstvakantie organiseren wij het gezelligste evenement voor alle leeftijden: JIPPIE NO MORE! – met nagesprek. Voor dit nagesprek komt actrice Lotte Jonker (bekend van de Zapp serie ‘Lampje’) langs om alle ins en outs te vertellen over de familiefilm van het jaar. 

Of het nu gaat om hoofdpersoon Jippie die zijn droom najaagt, zusje Joe (Lotte Jonker) die haar eerste verliefdheid ontdekt, of het heerlijke filmnummer "Alle billetjes dansen van links naar rechts", de familie van Jippie zit vol verrassingen en zal jong en oud weten te vermaken. Tijdens het nagesprek vragen we Lotte en Margien het hemd van het lijf over Jippie en zijn bijzondere familie. 

tickets
Jippie No More! met nagesprek

Van auteur naar acteur: Butcher's Crossing

Uitgesteld tot januari, datum nog niet bekend

‘Butcher’s Crossing' is de verfilming van het gelijknamige boek uit 1960 van John Williams, die ook het onlangs herontdekte boek ‘Stoner’ schreef. Een anti-western, waarin gruwelijke ontberingen en slachtpartijen hand in hand gaan met filosofische overpeinzingen en inzichten.

bezoek filmpagina
Van auteur naar acteur: Butcher's Crossing

The Royal Opera House Seizoen 23/24

Tot en met 17 juni 2024

Een aantal hoogtepunten uit het opera- en balletprogramma ’23/’24 van het fameuze Londense Royal Opera House wordt op voortreffelijke wijze op film opgenomen en is komend seizoen bij ons in Filmhuis Bussum te zien. Voor alle vertoningen zijn al kaarten te koop. 

Bekijk het programma
The Royal Opera House Seizoen 23/24

Hopelijk
zien we je snel