Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Specials

Specials

Onze specials voegen een extra dimensie toe aan een film of een maker die we willen koesteren. Of aan een thema dat ons na aan hart ligt en waarvan we het belangrijk vinden om er aandacht aan te besteden.

Er zijn specials waarbij een inleiding de context van een film verduidelijkt, of waarbij je in een nagesprek de kans krijgt om alles te weten te komen over het maakproces, de inspiratiebron of het ‘waarom’. 

Tot de specials behoren ook registraties van bijvoorbeeld opera’s en balletten. Of bijvoorbeeld onze speciale voorpremières voor Vrienden van Filmhuis Bussum, de ontbijtfilms en bijzondere (muziek)documentaires die soms wereldwijd maar op één specifieke datum vertoond worden. En dit is nog maar een kleine greep uit ons oneindige aanbod. Een ‘special’ doet zijn naam eer aan en het is dan ook de moeite waard om ze in de gaten te houden!

Best of IDFA on Tour 2023

Zondag 19 februari, 12:45 uur

Een drietal prijswinnaars van het International Documentary Film Festival Amsterdam dat in november 2022 plaatsvond, gaat weer op tournee door het land. Een uniek programma met films die je blik op de wereld verruimen! 

Lees meer
Best of IDFA on Tour 2023

The Royal Opera: Il barbiere di Siviglia

Maandag 20 februari, 13:30 uur

De vermakelijke en ondeugende opera buffa van Rossini is een vocaal vuurwerk, met geliefden die plannetjes beramen en een barbier die het heel druk heeft. Deze uitvoering, waarbij Rafael Payare voor het eerst in The Royal Opera House dirigeert, is voor alle muziek- en operaliefhebbers op film vastgelegd en nu in het Filmhuis te zien.

Lees meer
The Royal Opera: Il barbiere di Siviglia

The Royal Opera: Turandot

Maandag 27 maart, 13:30 uur

Als het om leven of dood gaat, kan liefde dan alles overwinnen? De partituur van Puccini zit vol muzikale juweeltjes, zoals de beroemde aria ‘Nessun dorma’. Uitgevoerd door koor en orkest van The Royal Opera House en nu in haarscherpe filmbeelden opgenomen. 

Lees meer
The Royal Opera: Turandot

The Royal Ballet: Assepoester

Maandag 17 april, 13:30 uur

Het beroemde sprookje op muziek van Prokofjev en in de tijdloze uitvoering van Frederick Ashton, oprichter van The Royal Ballet, staat nog steeds op het repertoire van dit beroemde Engelse gezelschap. De filmregistratie laat de etherische wereld van Assepoester zien, vol goede toverfeeën, pompoenkoetsen, betoverende prinsen en ware liefde. 

Lees meer
The Royal Ballet: Assepoester

The Royal Opera: Le nozze di Figaro

Maandag 1 mei, 13:30 uur

Filmregistratie van Mozarts beroemde opera, waarin regisseur David McVicar de revolutionaire elementen naar buiten brengt in deze schitterende opera buffa van Mozart, vol intriges, misverstanden en vergeving. Uitgevoerd door koor en orkest van The Royal Opera House. 

Lees meer
The Royal Opera: Le nozze di Figaro

The Royal Ballet: Doornroosje

Maandag 5 juni, 13:30 uur

Deze filmregistratie van het classicistische ballet Doornroosje, op muziek van Tsjaikovski, is een van de paradepaardjes van The Royal Ballet, en wordt sinds 2006 weer uitgevoerd in de originele enscenering. Met de weelderige sprookjesontwerpen van Oliver Messel is dit een van de mooiste stukken uit het repertoire van het klassiek ballet. 

Lees meer
The Royal Ballet: Doornroosje

The Royal Opera: Il Trovatore

Maandag 19 juni, 13:30 uur

Een verwoestende vloek verrijst uit de as in Verdi’s monumentale verhaal van bijgeloof en rivaliteit. Koor, ballet en creatieven van The Royal Opera House creëren muzikaal vuurwerk in een enscenering geïnspireerd op Hieronymus Bosch.

Lees meer
The Royal Opera: Il Trovatore

Hopelijk
zien we je snel