Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Grenzeloze Visies: Films van Claire Denis

Grenzeloze Visies: Films van Claire Denis

Stap in de filmwereld van Claire Denis, de Franse cineaste waarvan het oeuvre doordenkt is met wereldse verhalen en diepgaande menselijke emoties. Tijdens dit retrospectief vertonen we haar debuutfilm ‘Chocolat’ (1988) en de nooit eerder in Nederland uitgebrachte maar zeer aanbevelingswaardige ‘Beau Travail’ (1999). 

 

Denis staat bekend om haar unieke vermogen om complexe menselijke relaties te doorgronden en deze op een indringende manier op het scherm tot leven te brengen. Haar films worden gekenmerkt door visuele pracht, diepgravende karakterontwikkeling en begrip voor de nuances van de menselijke ervaring. Beleef het nu op het grote doek!

Chocolat

Te zien vanaf 22 februari

Voor haar debuutfilm ‘Chocolat’ baseerde Denis zich op haar eigen jeugd. Kenmerkend is haar subtiele aanpak van het thema: in associatieve flashbacks schildert ze met spaarzame dialogen, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Een van de hoofdrollen is voor François Cluzet ('Intouchables'). De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes en is nu digitaal gerestaureerd (4K). 

tickets
Chocolat

Beau Travail

Te zien vanaf 22 februari

‘Beau Travail’ – nooit eerder uitgebracht in Nederland – is volgens velen Denis' meesterwerk. Zowel de dansscènes in de lokale club als de militaire oefeningen in de woestijn zijn van een zinderende sensualiteit. De mannen en de vrouwen, de buitenlandse soldaten en de lokale bevolking, ze zijn vreemden voor elkaar, maar één in hun lichamelijkheid. Agnès Godard, Denis’ vaste cameravrouw, stijgt in deze film boven haar al fenomenale zelf uit.

tickets
Beau Travail