Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Film na de Dam: Verdwenen Stad

Film na de Dam: Verdwenen Stad

Na de Nationale Herdenking op 4 mei programmeren we onder de noemer ‘Film na de Dam’ een film die thematisch aansluit. Dit jaar vertonen we deze documentaire van Gouden Kalfwinnaar Willy Lindwer, over de rol van de Amsterdamse tram bij het wegvoeren van Joden, waaronder Anne Frank en haar familie. 

Film na de Dam: Verdwenen Stad
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei staan we in Nederland stil bij alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Na de herdenking programmeren we onder de noemer ‘Film na de Dam’ een film die thematisch past bij onze herdenking. Dit jaar vertonen we de documentaire ‘Verdwenen Stad’ van regisseur en Gouden Kalfwinnaar Willy Lindwer. De film kreeg de veelzeggende ondertitel ‘Hoe de ziel van Amsterdam werd gedeporteerd’ mee.

Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. De trams werden rijdende gevangenissen, bestuurd door gewone Amsterdamse trambestuurders. Zo werden gewone, alledaagse mensen betrokken bij het diabolische plan om alle Joden te vermoorden. Willy Lindwer ('De laatste zeven maanden van Anne Frank', ‘Kind in twee werelden’) en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde, op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’. ‘Verdwenen Stad’ geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Te zien op zaterdag 4 mei, 21.00 uur. 

Genre
Documentaire
Herkomst
Nederland (2024)
Gesproken taal
Nederlands
Regie
Willy Lindwer
Duur
95 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?