Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Green Border

Green Border

Genuanceerde film over een complex probleem: vluchtelingen die door Belarus met opzet de grens met Polen over gestuurd worden, terwijl ze daar niet welkom zijn. Een grenswacht, een activiste en een Syrische familie zijn pionnen in dit politieke spel. Deze nieuwste film van Agnieszka Holland ('The Secret Garden') ontving de Grote Juryprijs op het Filmfestival van Venetië.

Green Border
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Belarus stuurt vluchtelingen de bossen in van de ‘green border’ tussen Belarus en Polen. Polen weigert ze toe te laten en zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

De grand old dame van de Poolse cinema, Agnieszka Holland (‘The Secret Garden’, ‘Charlatan’), schetst in ‘Green Border’ een genuanceerd beeld van een complex probleem. Ze vermijdt stereotypen: niet alle grenswachten zijn bot. Desondanks startte de toenmalige Poolse regering een campagne tegen de film. President Duda noemde iedereen die de film ging zien een varken; trollen gaven de film ongezien een 1 of een 2 op filmsites. Op het Filmfestival van Venetië ontving de film de Grote Juryprijs. Ook won ‘Green Border’ de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam 2024.

Genre
Drama/Drama
Herkomst
Polen (2023)
Gesproken taal
Pools, Arabisch, Engels, Frans
Regie
Agnieszka Holland
Met
Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai
Duur
147 minuten (excl. pauze)
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?