Zoekfunctie Filmhuis Bussum
Moving

Moving

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan en haar vader het huis verlaat, blijft Renko alleen achter met haar moeder in Kyoto. ‘Moving’ ('Ohikkoshi') is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling.

Moving
Deze film is toegevoegd aan je favorieten. Ga naar favorieten
Deze film is verwijderd uit je favorieten. Ga naar programma

Renko, een eigenzinnig twaalfjarig meisje, is aanvankelijk nauwelijks aangedaan door het besluit van haar ouders om uit elkaar te gaan. Haar vader Kenichi gaat het huis uit. Zij blijft bij haar moeder Nazuna wonen. Geleidelijk dringen de praktische implicaties van de scheiding tot Renko door en ze probeert herhaaldelijk haar ouders tot verzoening te brengen. Een oude man leert haar dat ze het verleden moet vergeten.

‘Moving’ is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling. Sômai filmt in lange takes, waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival. Regisseur Shinji Sômai (1948 - 2001) is gevierd in Japan, maar daarbuiten minder bekend. Zijn veelgeprezen film uit 1993 wordt bewonderd door regisseurs als Hirokazu Kore-eda en is nu voor het eerst in Nederland te zien (4K-restauratie). Op het Filmfestival van Venetië werd ‘Moving’ uitgeroepen tot Beste restauratie.

Eenmalig te zien op donderdag 30 mei, 18.30 uur. 

Genre
Drama
Herkomst
Japan (1993)
Gesproken taal
Japans
Regie
Shinji Sômai
Met
Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata
Duur
125 minuten
Kijkwijzer

Trailer

Aanbevolen voor jou

Kom je
film kijken?